Amador Fernández-Savater / Silenci, passivitat i dissimulació: formes d'escapar quan no hi ha sortida

LaPoderosa - Events
Taller
Data/hora 
divendres, 4 octubre, 2019
Informació pràctica 

DíES: intensiu cap de setmana ( 4,5 y 6 d´octubre)
HORARIS: 2 d ´octubre / 18:30 a 21:30h ; 5 y 6 d ´octubre / 11:00 a 14:00h
Forma de pagament e inscripcions :info@lapoderosa.es>> data límit de inscripcions : 2 d´octobre >>

Aportació 
15€

En les meves últimes recerques en dansa m'he trobat consultant a Amador sobre conceptes o paraules que intueixo ell també pensa o ha pensat. Aquests diàlegs, virtuals, perquè en processos anteriors jo em trobava a Mèxic, m'han mogut moltíssim.
En aquesta ocasió, em trobo a Barcelona, on he estat treballant el meu últim projecte: La Forma, procés que ha estat acollit dins del programa d’ ARTAS (Artistes associats a la Poderosa).Amb el desig de gaudir amb més persones i de manera presencial el món d'Amador he proposat a la Poderosa organitzar aquesta trobada de tres dies amb l’ intenció de compartir, dialogar i descobrir nous llocs des d'on estar.

Anabella - Artas (Artistes Associades a La Poderosa)

e voilà !

DESCRIPCIÓ DEL SEMINARI

És el joc del gat i el ratolí: el gat no mata immediatament a la seva presa, sinó que juga amb ella en un marge sota control. S'entreté a l'espera de donar la urpada final quan es cansi… o el ratolí intenti escapar.

Partirem d'aquí: una situació sense sortida, on tots els camins porten una i una altre vegada cap a dins, encara que prometin una sortida (i  aquests són els pitjors, els que més frustren). Com escapar quan no hi ha sortida, quan no hi ha un fora?

Trobem inspiració tant en situacions com en autors i pensarem tres vies possibles: el silenci que no és manca o falta, sinó una forma d'interrompre la repetició i tirar-se a un costat quan la llum pública crema; la passivitat que travessa la impotència i la derrota per trobar noves potències i nous rumbs; i l'art de dissimulació que ens converteix en éssers amfibis, dobles, capaços de fugir sense moure's del lloc.

Tres maneres d'acte-transformació, tres estratègies de supervivència, tres maneres de passar alguna cosa en la situació on no passa res: la situació sense sortida. Força dels febles, astúcies de ratolí, contes de les mil i una nits que posterguen indefinidament la mort.

Algunes referencies:

Llibres :
Catherine Malabou, La plasticidad en espera
https://monoskop.org/images/f/ff/Malabou_Catherine_La_plasticidad_en_espera_2010.pdf
(prefacio y el capítulo "la muchedumbre")

François Jullien, Conferencia sobre la eficacia
https://cgrandola.files.wordpress.com/2008/04/conferencia_sobre_la_eficacia.pdf

Rita Segato, Contrapedagogías de la crueldad
James C. Scott, Los dominados y el arte de la resistencia

Articles:
Jean-François Lyotard, “Varios silencios” y “Cuerpos, textos conductores”
Simone Weil, “Reflexiones sobre el buen uso de los estudios escolares como medio de cultivar el amor a Dios”

Pel·lícules:
El último de los injustos, Claude Lanzmann

 

Amador Fernández-Savater va i ve entre el pensament crític i l'acció política, buscant sempre el seu punt de trobada. És editor d'Aquarela Libros, ha dirigit durant anys la revista Archipiélago i ha participat activament en diferents moviments col·lectius a Madrid (estudiantil, antiglobalitzacion, copyleft, “no a la guerra”, V de vivienda, 15-M). És autor de Filosofia i acció (Editorial Límite, 1999), co-autor de Red Ciudadana Tras el 11-M; cuando el sufrimiento no impide pensar ni actuar (Aquarela Libros,2008), Con y contra el cine; en torno a Mayo del 68 (UNIA, 2008) i Fuera de lugar. Conversaciones entre crisis y transformacion (Aquarela libros, 2013). Actualment, és co-responsable del blog “Interferencias” en eldiario.es

https://www.eldiario.es/interferencias/crisis_de_atencion_6_887921222.html