Página La Poderosa
Mònica Muntaner

Formació

Inicia la seva formació en dansa clàssica, contemporània i jazz a la ciutat de Barcelona l'any 1986. Dos anys més tard se centra en l'estudi de les noves tècniques de dansa i creativitat: Release, Body Contact, Authentic Movement, Body Mind Centering i Tècnica Alexander amb professors procedents de New York i Amsterdam (David Zambrano, Kirstie Simson, Susan Klein, Julyen Hamilton, Simone Forti, Mark Tompkins i Jeremy Nelson).

Paral·lelament combina aquests estudis amb la interpretació al Col·legi del Teatre i s'inicia en les tècniques Aikido i Shiatsu.

Amb una beca de la Generalitat de Catalunya amplia els seus estudis en el Movement Research i Yoga School of New York l'any 1999 a New York.

Activitat professional


Comença la seva carrera com intèrpret l'any 1989 amb el que serà el seu primer treball "Un día más" amb Lipi Hernández (fundadora de la Cia. Las Malqueridas, de la que formarà part uns anys més tard).

Continuant amb la línia de creadora i intèrpret, l'any 1990 entra a formar part de la Cia. Robadura Dansa dirigida per Paco Macià amb la que crea l'espectacle  "Asensu Contrario" estrenat a la Sala Pradillo de Madrid. Aquesta peça fou premiada per la Generalitat de Catalunya (Premi a la Jove creativitat i va obtenir el segon premi en el concurs Ricart Moragas).

Des del 1994 fins el 1998 formarà part de la Cia. Las Malqueridas dirigida per Lipi Hernández com intèrpret associada i estrena els espectacles: "Malqueridas", a la sala Becket de Barcelona i "Agalopar" al Festival de Tàrrega, Lleida.

Durant aquests anys i, responent  la necessitat de desenvolupar una faceta més personal, realitza el seu primer treball en solitari, "Caracol" estrenat al Festival de Sitges, Teatre internacional.

L'any 1999 col·labora como a creadora i intèrpret amb Maria Antonia Oliver a la peça de carrer "Benito Camela" estrenada a Dies de Dansa dintre del festival Grec, de Barcelona. El mateix any, motivada per la cerca d'un llenguatge propi, crea el seu segon solo, "Muy Sr. Mio", estrenat a La Porta a Barcelona.

L'any 2000 treballa com ballarina i intèrpret de l'espectacle de carrer "Historias a la carta", de la Cia. La Vana Gloria dirigida per Carmelo Salazar i Oscar Dasi, estrenat a Dies de Dansa al Festival Grec de Barcelona. Aquest mateix any, i fins l'any 2006, entra a formar part de la Cia. Senza Tempo com ballarina i intèrpret amb qui gira els espectacles: "Capricho", "Lazur", "Frena mi amor", "El bosque de Marcela" i "El Jardí inexistent".

L'any 2004 entra a formar part de la Cia. Sol Picó com ballarina i intèrpret, participant als espectacles:  "La Dona Manca" i "La Diva Divina y el Hombre Bala".

Amb la necessitat d'enderrocar fronteres artístiques i treure la dansa del seu propi encasellament sorgeix el col·lectiu Las Santas format per Silvia Sant Funk, Beatriz Fernández i Mònica Muntaner l'any 2001. Aquest col·lectiu es planteja funcionar a dos nivells: per una part, desenvolupar la seva pròpia creació i per una altra gestionar l'espai de La Poderosa (espai per a la dansa i els seus contaminants).

Els treballs artístics realitzats en aquests darrers cinc anys amb Las Santas han estat:

•    "Ejercicio nº 3" estrenat a Ca L’Estruch, Sabadell (2001)
•    "Momunt" solo estrenat a l’Espai, Barcwelona (2002)
•    "Bizarre" estrenat al cicle Endansa Sitges Teatre Internacional (2003)
•    "Apariencias" estrenat a Can Felipa, Barcelona (2004)
•    "Menta en el Cerebro" amb textos de Rafael Ponce estrenat a La Poderosa (2005)
•    "3encuentros" espectacle estrenat al Mercat de les Flors (2006)
"3encuentros" forma part del projecte Puente Aéreo, un projecte de La Poderosa que inclou altres activitats i que vol establir un contacte directe entre Madrid i Barcelona.
•    Projecte "Space Invaders" creat per el col·lectiu Las Santas del 3 al 14 de desembre a La Poderosa (Barcelona) (2007)
•    Projecte "Poemas de amor y cuerpo" (en procés)

L'any 2006 fa d'ajudant de direcció de l'espectacle "Yo soy una cosa que dura segundos", d'Olatz de Andrés i Jordà Ferré i al 2008 estrena l’espectacle "Duques de Bergara" dirigit per Sergi Faüstino dintre del cicle Radicals Lliure i interpreta la protagonista del curmetratge "Absent", dirigit per Guillermo Asensio. Continua amb la presentació de “Menta in Iurmain” a diversos teatres nacionals i internacionals.

L’any 2010 Mònica Muntaner estrena la seva darrera creació, “Poemes d’amor i cos” dintre del marc del festival Escena Poblenou.