CRUZADAS #2 LAIA ESTRUCH / AMALIA FERNÁNDEZ

Data 
dilluns, 21 novembre, 2022 - 00:00 a dissabte, 3 desembre, 2022 - 00:00

Les SEGONES Cruzadas de la temporada són les artistes AMALIA FERNÁNDEZ I LAIA ESTRUCH
Aquest Cruzadas  les fem en col·laboració amb El Centre d'Art Contemporani de Fabra i Coats, fa temps que teníem ganes de col·laborar-hi i aquesta ha estat l'ocasió.

Cruzadas és un intent de celestinatge o maridatge que proposa la trobada, l'experimentació i la cruïlla entre artistes que habiten diferents territoris. Intenta provocar o obrir esquerdes per convidar les artistes a desmarcar-se, a posar-se en comú, a desautoritzar-se ia desidentificar-se. El nostre desig: obrir canals de comunicació, contaminar, barrejar, provocar tercers inesperats, enriquir relacions, intercanviar coneixement i suggerir una altra velocitat dels esdeveniments que menys es regeixi per les lleis del mercat i més per les necessitats del desig.

Cruzadas proposa una aproximació entre A i B, aquesta aproximació produeix una tercera dimensió: C, això que apareix transforma i produeix un desplaçament i genera alhora nous possibles. En aquest desplaçament és on situem el focus de la trobada entre les artistes i propiciem un espai de mobilització on tinguin la possibilitat de sacsejar allò que més les identifica.

AMALIA FERNANDEZ i LAIA ESTRUCH realitzaran una obertura al públic de la seva trobada el 3 de DESEMBRE a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació. Aviat més detalls!

​En col·laboració amb FABRA I COATS CENTRE D´ART CONTEMPORANI

AMALIA FERNÁNDEZ

( Granada 1970). Visc i treballo a Madrid des de fa 30 anys. Em vaig formar inicialment en dansa clàssica (Reial Conservatori de Sevilla, i després en dansa contemporània amb diferents coreògrafes (Ana Buitrago, Francesc Bravo, Olga Mesa, Mónica Valenciano etc). La meva trajectòria professional ha anat de la interpretació (com a membre de la Cia. “El Bailadero-Mónica Valenciano”, durant 10 anys) a la creació independent a partir del 2005. En aquesta fase, he creat diverses peces (Matrioshka, Kratimosha, A Construcció, El resistent i delicat fil musical, Expografia, Monstres Musicals, Neti Neti etc) i també he creat algunes peces més en col·laboració amb altres artistes (“Shichimi Togarashi” i “Entre tu y yo” amb Juan Domínguez, “Perrita China”) amb Nil Gallego etc). La base de la meva recerca sempre gira entorn del cos, el moviment, la coreografia i la composició, la música (en concret el cant coral) i la representació en el sentit mes teatral. A nivell  tematic, m'interessa allò autobiogràfic, l'absurd (la comicitat que deriva de l'absurd), el cos col·lectiu (que podem fer tots junts) i, a la meva manera, la transcendència (la certesa que som molt més del que podem percebre amb els sentits físics). Com a docent, acompanyo artistes en els seus processos de creació i també imparteixo laboratoris en diferents contextos acadèmics i no acadèmics.

LAIA ESTRUCH

(Barcelona 1981), sóc llicenciada en Belles arts per la Universitat de Barcelona (2010). Vaig cursar el meu últim any de llicenciatura estudiant Performance Art i Art Sonor a la Universitat The Cooper Union (Nova York, 2010).

La meva pràctica artística s’inscriu en el marc de la performance i l’escultura des d’on treballo el llenguatge del cos i la veu. Utilitzant l’spoken word, la cançó, els objectes i les publicacions, els meus projectes analitzen les possibilitats emotives de la veu a cappella i el cos sense teatralitzar, obrint un espai de reflexió en relació al caràcter performatiu del llenguatge, l’enregistrament sonor i el seu arxiu oral. Dissenyo sets escultòrics concebuts com a escenes, espais d’experimentació, que em permeten portar el cos i la paraula al terreny de l’acció a través de la veu, sonora i gestual. Per tant, una de les principals característiques del meu treball es basa a explorar les partitures en l’àmbit físic de l’escenari.

He rebut beques, i residències com els de Nau Estruch a Sabadell (2010), BCN Producció 2011, Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya (2011), BCN Producció (2012), La FraguaThe Forge Art Residency a Còrdova (2014) i Artistes en Residència 2017 de La Casa Encendida i el CA2M de Madrid. Ha rebut el premi Ciutat de Barcelona 2021 i el Premi Cervezas Alhambra 2022.

He presentat projectes expositius i performances al Museu d’Art Contemporani de Barcelona MACBA (2012 i 2022), al Centre d’Art Contemporani de Barcelona Fabra i Coats (2012), al teatre La Villarroel de Barcelona (2013), a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona (2014), a la galeria ADN de Barcelona (2015), a la Fundació Joan Miró de Barcelona (2016), al Centro Párraga de Múrcia (2016), al Teatro Pradillo de Madrid (2016), a l’Antic Teatre de Barcelona (2016), al museu Picasso de Barcelona (2018), a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró de Barcelona (2019), Festival Sâlmon d’arts vives de Barcelona (2020), Festival Poesia i + a Caldes d’Estrac (2020), Festival Grec / Creació i Museus (2020), Fundació Joan Brossa de Barcelona (2020), La Virreina Centre de la imatge de Barcelona (2020), Galería Heinrich Ehrhardt de Madrid (2021), ‘Festival Embarrat’, Museu Trepat de Tàrrega (2021), ‘Festival Plataforma 2021’ al Centro Gallego de Arte Contemporáneo (CGAC) de Santiago de Compostela de Galícia (2021), Festival ‘Domingo’ a la Casa Encendida de Madrid (2021), PUBLICS, Helsinki, (2022), Thyssen-Bornemisza Art Contemporary TBA21-Academy (2022), Fundación Sandretto de Madrid (2022), Festival Límbic a Terrassa (2022), Festival Deleste a València, entre altres espais.

Sóc a més professora certificada pel RIMYI de Ioga Iyengar.

https://laiaestruch.com/

Programa

dissabte, 3 desembre, 2022 - 12:30
Presentació
Obrim al públic aquesta trobada d'aquestes dues dones i el que els està succeïnt aquests dies... una altra trobada singular i única: Cruzadas és un intent de celestinatge o maridatge que proposa la...