GLORIA ROS / la practica de la composiciò en viu

LaPoderosa - Events
Residència
Data/hora 
dilluns, 10 gener, 2022 - 00:00 a dissabte, 26 febrer, 2022 - 00:00
Cicle / Projecte / Convocatòria relacionats 
Artistes 

Estic treballant en la pràctica de la composició en viu.

Em proposo abordar-la a partir de la percepció, prenent el fet de posar l’atenció com a definició de pràctica. Estableixo quins són els elements en els quals poso l’ atenció i com em relaciono amb allò que he percebut. Les idees i els conceptes em serveixen en tant que puc incorporar-los (embody). Per a això, els desgrano en unitats més petites i estudi/practico quina és la meva relació física amb ells.

 

Mai m'he sentit coreògrafa; però sí creadora des del lloc d'intèrpret i improvisadora. Últimament m'he estat preguntant què he acumulat i on està, preguntes que venen de la sensació de no haver construït res. És un “res” que es contraposa a un una cosa tangible, que se sostingui en el temps, que existeixi fora de mi. Crec que hi ha un coneixement corporeizado que escapa a ser verbalitzat. Tot allò que ha sedimentat de l'absorció de material i principis aliens, de l'intent de trobar llenguatges que em permetin acostar-me a l'experiència i trobar acords dins d'ella, de la relació entre la meva acció i la dels altres, del situar el meu material (o jo mateixa) en contextos de no res a contextos molt favorables, de l'experiència com a intèrpret en tots els seus nivells -somàtica, tècnica, creativa, intel·lectual, etc.-.

 

M'interessa accedir a un pensar en acció, un pensar fent (ballant), suposant que és allí on puc escoltar i utilitzar el que sap el cos. És un procés d'acte-feedback constant, de sembrar i recollir alhora: en una direcció va la proposta, la meva atenció a alguna cosa, i en l'altra ve el retorn del material (moviment, visual, tàctil, sonor, imaginari…) percebut, que al seu torn afecta la meva experiència i la meva acció. No és un camí lineal, és circular i contínuo, del qual es desprèn coneixement.

 

Em pregunto també de què està feta una bona composició en viu, una bona improvisació (que reconec quan la presencio). M'interessa investigar aquest teixit, el que conforma el fet compositiu instantani. Vull fer-lo tant en solitari com convidant a altres ballarines i músiques amb els qui tinc afinitat. Amb elles puc fer, sense massa preàmbul i després intentar aprofundir en les preguntes, paraules, imatges i idees de l'experiència…com a manera de treure a la llum sabers adquirits, reconèixer i nomenar el succeït, crear coneixement conjunt a través de la pràctica.

 

Les persones que estic convidant són Anna Fontanet, Miquel Fiol, Maria Soberón (ballarines) Jordi Pallarès (percussionista), Clara Lai (pianista), Albert Cirera (saxo), Celeste Alies (cantant).