Al MACBA (Auditori del Convent i Espai Familiar)
El taller té continuïtat els dissabtes 11 i 25 de novembre (dins el programa Geopoètiques del MACBA)
D'11.00h a 13h
Inscripció gratuïta / Formulari d'inscripció
Les comunitats del Gel és un espai de trobada/taller adreçat a persones involucrades en processos de criança i/o amb fillxs en la fecundació de lxs quals hi ha intervingut material genètic “donat” (òvul, esperma o embrió). Les trobades tallers que us proposem s'emmarca en una col·laboració de La Poderosa i el MACBA, en el marc del seu programa Geopoètiques. Així, la primera de les tres dates del taller forma part del cicle Hacer Historia(s) i les altres dues sessions formen part del programa Geopoètiques.
Durant 3 dies de taller ens preguntarem sobre els discursos tant científics com populars, entorn de la genètica i com afecten a allò que entenem per vida, vincle o ecosistemes relacionals. Busquem promoure un entorn per a l’emergència de noves parles, més enllà de discursos essencialistes i mercantilistes. Un espai on assajar nomenclatures col·lectivament a partir d’allò experienciat, que agitin potències afirmatives sense ofuscar responsabilitats. Un espai on compartir des de la parla balbucejant i els mots encara per fer.
Com a metodologia per a l’encontre/taller ens proposem realitzar una publicació en format de joc o de conte. Comptarem amb l’ajuda de la il·lustradora Núria Inés (a.k.a. Tinta Fina). Columba Zabala atendrà l’espai per infants amb activitats específiques per a ellxs. Les Comunitats del Gel és un espai respectuós amb la intimitat de cada unx. No és necessari haver assistit a les anteriors trobades. Tindran prioritat les criances monomarentals i/o LGTBIQ+.
Les Comunitats del Gel és un espai convocat per Ona Bros, com a part del projecte de recerca artística BetaBlastoCuir, iniciat arran de la seva pròpia experiència gestacional.
Dies: Dissabtes 28 d’octubre, 11 i 25 de novembre.
Horari: 11-13h
Gratuït amb inscripció > FORMULARI D'INSCRIPCIÓ
Si tens algun dubte o consulta escriu a onabros@gmail.com
---
Ona Bros parteix de l'atenció política a les imatges com a catalitzadores de complexes semiòtic-tècnic-materials. La seva pràctica és situada des d’un habitar queer i una sensibilitat transfeminista. Posa en relació materials de camps epistèmics distants a la cerca d'unes narratives que breument esberlin els presents (per mitjà de fotografía, video, escriptura i les arts en viu). La seva pràctica artística interroga el tabú com a zona densament nervificada i plagada d'imaginaris. Actualment, i a partir de la pròpia experiència gestacional no genèticament vinculant, investiga els discursos entorn de la ciència genètica en el context dels biomercats globals de la reproducción asistida.
Tinta Fina és artista, educadora i relatora gràfica. En els seus projectes s'interessa a conèixer la manera d'existir de les altres, com ho fan per a apanyar-les a la vida, amb els seus cossos, les seves oportunitats i les seves narratives. Com a manera de fer , se serveix del dibuix expandit i les accions gràfiques com a part d'un procés cuotidiá constant. En els seus últims projectes, aquesta manera de treballar ha estat un mitjà per a comunicar accions que donen pas a aprenentatges dialògics, trobades, entrevistes i vivències que prenen forma en el paper o en l'espai. Algunes d'aquestes propostes recents són: “La Ruleta Gràfica”, proposta de mediació autònoma en relació amb l'exposició Constel·lació Gràfica del CCCB, “Projector Mental” a la Capella amb l'institut Vall d'Hebron i la mediació de Experimentem en l'art en el marc d'En Residència i “Paisatge en crisi” a Homesession en el marc de la beca Invited de l'Escocesa.
Web: tintafina.net
Columba Zabala col·labora des de 2020 amb el programa Alas y Raíces de la Secretaría de Cultura per a la formació de formadors amb en el tema de “Art i Ciència” com a part de la Cultura Infantil. Participa dins de la Lleca, col·lectiva feminista que treballa amb comunitats en reclusió a través de la intervenció artística, social i educativa. Va finalitzar el Màster en Arts Visuals i Educació en la Universitat de Barcelona, col·laborant en diversos projectes educatius i culturals en aquesta ciutat, com la Escoleta Popular d'Art i Ciència per a Nenes a Hangar. És creadora i directora de Katapulta, laboratori d'experiències creatives projecte d'educació no-formal basat en la pedagogia com a pràctica artística, un espai d'aprenentatge i experimentació a Ciutat de Mèxic.
Dins el cicle Hacer Historia(s) V del 17 al 29 d'octubre de 2023.