NECROPOLIS / ARKADI ZAIDES - HACER HISTORIA(S) V

LaPoderosa - Events
Performance
Data/hora 
dijous, 19 octubre, 2023 - 21:00
divendres, 20 octubre, 2023 - 21:00
Informació pràctica 

Al Mercat de les Flors (Sala OM) 

Durada: 65 min.

En anglès subtitulat en català.

C/ Lleida, 59 – 08004 Barcelona > Com arribar-hi

Preu: 16€ (consulta els descomptes propis del Mercat de les Flors)

Entrades 

Pack HH5 amb descompte per als espectacles del cicle programats al Mercat de les Flors

Des del 1993, UNITED for Intercultural Action, una xarxa de centenars d'organitzacions antiracistes de tot Europa, recopila una llista amb els noms dels refugiats i migrants que han mort en intentar arribar al continent. Fins al juny del 2022, l'última versió de la llista inclou informació sobre 48.647 morts registrades. No obstant això, és probable que la xifra real sigui molt més gran, ja que moltes morts no es registren ni es notifiquen. La llista és llarga i crida l’atenció que només s’hi esmenti el nom d’una part del nom dels morts, deixant a la majoria sense identificar.

Les lleis europees estableixen una clara distinció entre morts criminals, naturals i accidentals, cosa que determina com es tracten els cadàvers. Tot i això, els milers de morts que es produeixen a les fronteres europees posen en dubte aquesta classificació, per la qual cosa no solen dur-se a terme procediments forenses per recollir dades mèdiques i biològiques dels cadàvers. Aquesta manca d‟informació impedeix qualsevol possibilitat d‟identificació futura de les víctimes. Al fons del mar, a les costes i terra endins, una massa de cossos descompostos explica la història d'un col·lectiu el fantasma del qual plana sobre el territori europeu.

Per a la seva investigació, Arkadi Zaides i el seu equip s'endinsen a la pràctica forense per crear un nou dipòsit virtual que documenti les restes d'aquelles les morts de les quals segueixen en gran mesura sense ser reconegudes. Aquest arxiu creixent, aquest mapa, aquest paisatge invisible s'estén en totes direccions a través de l'espai i el temps, interrelacionant les mitologies, les històries, les geografies i les anatomies dels que han estat admesos a la NECROPOLIS. Cal tornar la llibertat de moviment als cossos que són admesos a Europa com a cadàvers. I encara que a la Ciutat dels Morts no queda cap cos per ballar, és exactament aquest cap cos, aquest cos dels cossos -el cos de NECROPOLIS-, el que Zaides pretén tornar a la vida.

---

Arkadi Zaides (1979, Bielorússia), coreògraf independent establert a França. Actualment cursa un doctorat conjunt basat en la pràctica a la Universitat d'Anvers i la Universitat de Gant, després d’obtenir un màster de l'Acadèmia de Teatre i Dansa AHK d'Amsterdam. És membre del grup de recerca CORPoREAL del Royal Conservatoire Antwerp i de S:PAM (Studies in Performing Arts & Media) de la Universitat de Gant. El treball de Zaides examina la manera com els contextos polítics i socials afecten el cos físic i constitueixen la coreografia. Ha rebut nombrosos premis, entre ells un pel seu compromís amb els Drets Humans, concedit a Zaides per la Càtedra Emile Zola.

---

Concepte i direcció Arkadi Zaides / Dramatúrgia, text i veu Igor Dobricic / Assistència en la recerca i coreografia Emma Gioia / Escultura Moran Senderovich / Modelatge 3D Mark Florquin / Animació de l’avatar Jean Hubert / Assistència a l’animació Thibaut Rostagnat / Disseny so Aslı Kobaner
Coproducció Théâtre de la Ville (FR), Montpellier Danse 40 Bis (FR), Charleroi Danse (BE), CCN2 Centre chorégraphique national de Grenoble (FR), Les ballets C de la B(BE), Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer (DE), La Filature – Scène nationale de Mulhouse (FR) / Suport amb residències STUK (BE), CCN – Ballet de Lorraine (FR), Workspacebrussels (BE), PACT Zollverein (DE), WP Zimmer (BE), Cie Thor (BE) / Suport a l’experimentació RAMDAM, un centre d’art (FR). La companyia d’Arkadi Zaides Institut des Croisements rep el suport del Ministeri de Cultura francès – DRAC Auvergne Rhône-Alpes.

Crèdits fotos

© Institut des Croisements © Eike Walkenhorst  © Arkadi Zaides

Dins el cicle Hacer Historia(s) V del 17 al 29 d'octubre de 2023.

Video