Primeres Cruzadas de la temporada! Itxaso Corral i Arantxa Martínez

LaPoderosa - Events
Performance
Data/hora 
divendres, 21 octubre, 2022 - 19:00
Cicle / Projecte / Convocatòria relacionats 
Aportació 
Gratuït

Cruzadas és un intent de celestinatge o maridatge que proposa la trobada, l'experimentació i la cruïlla entre artistes que habiten diferents territoris. Intenta provocar o obrir esquerdes per les quals convidar les artistes a desmarcar-se, a posar-se en comú, a desautoritzar-se i a desidentificar-se. El nostre desig: obrir canals de comunicació, contaminar, barrejar, provocar tercers inesperats, enriquir relacions, intercanviar coneixement i suggerir una altra velocitat dels esdeveniments que es regeixi menys per les lleis del mercat i més per les necessitats del desig.

Cruzadas proposa una aproximació entre A i B , aquesta aproximació produeix una tercera dimensió: C, això que apareix transforma i produeix un desplaçament i genera alhora nous possibles. En aquest desplaçament és on situem el focus de la trobada entre les artistes i propiciem un espai de mobilització on tinguin la possibilitat de sacsejar allò que més les identifica.

Les primeres CRUZADAS de la temporada són les artistes ITXASO CORRAL i ARANTXA MARTÍNEZ, que es troben compartint a La Poderosa i faran una obertura el divendres 21 d'octubre a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació a les 19h.

La primera dona que va posar la mà a la pedra i va deixar la seva empremta va retirar-se i va esperar.
Amb fi a la irradiació d'aquesta marca = calor i energia
Va fer buit Esperó X 000.000 temps (que anem apareixent)
El temps es va contenir al cos d'aquesta dona buida i al cos de la pedra i al cos del terra i al de la cova. El temps va contenir-se en el cos de la seva amiga vessada a terra i en la seva parla que durava a reconformular-se X 000 temps.
El soroll de moltes llengües, o almenys més d'una, es deixava sentir sense escoltar-se perquè ja sonava.
El seu món era tou i dens com una bossa plena daigua movent-se.

Arantxa i Itxaso després de passar uns dies juntes en aquest context CRUZADAS ens obren per compartir amb elles on són ...
 

ITXASO CORRAL ARRIETA, organisme viu que comença a organitzar-se a partir de la trobada apassionada d'una immunòloga i un bacteriòleg. Durant la meva infància i adolescència camino molt per les muntanyes Basques aprenent pistes sobre micologia, botànica, meteorologia, gramàtica, màgies, gastronomia… Em desplego com a artista i desenvolupo el meu treball en entorns i contorns de les Arts vives, Performance, Fisiologia, Escriptura, Edició de Publicacions, contextos Educatius i de Recerca en Arts. Llicenciada en Periodisme i Arts Escèniques al País Basc, Diplomada en Film and Performance Studies , University of Kent, Anglaterra i en l’ École de Théatre Jacques Lecoq, Paris. He cursat el Màster en Pràctica Escènica de la UCLM i Museu Reina Sofia, Madrid i el PEI, Programa d'Estudis Independents del Macba a Barcelona. En l'actualitat, formo part de l'equip de mediació del MACBA participant en diferents projectes d'art i educació i també coordino el programa d'activitats En Família. Col·laboro regularment amb La Caldera, centre de creació de dansa i amb la seva línia editorial Lo Otro , actualment participo en Brutal projecte en el que ideem col·lectivament la programació i activitats del centre. Al costat de l'artista Anabella Pareja concebem Hemos perdido el cosmos on practiquem “cosmic tiny skills” en forma de publicacions sobre el performatiu i els estats intuïtius. Desenvolupo el meu PPhD (Tesi Doctoral Paranormal) en la qual investigo sobre permeHabilidades, inBocaciones y caligrafías, i una serie de performance: Botanografías Callejeras  sobre les plantes que esquincen l'asfalt i la nostra vida en inevitable immersió atmosfèrica. Ara també soc mare recent, és a dir, renascuda recent: acabo de ser bebè.

Web: itxasocorralarrieta.com

Instagram: @achazocoral

ARANTXA MARTÍNEZ és una artista, ballarina i performer,  el seu traball es centra en els processos d'identificació, intercanvi i dependència entre el cos i el seu entorn i qüestiona la performativitat en relació amb aquests processos. 

Establerta a Berlín des de 2003 la seva activitat artística abasta un ampli ventall d'estètiques, metodologies i continguts gràcies a la seva col·laboració regular amb altres artistes com Kate McIntosh, Juan Domínguez, Paz Rojo, Eszter Salamon, Sabine Zahn,  Miriam Jakob, Thiago Granato, Nilo Gallego, Antonia Baehr, María Jerez, Lola Rubio …Al costat dels quals crea pràctiques, peces i recerques que s'estenen i travessen l'espai urbà, el teatre, el cabaret i més recentment, la muntanya. Entre els seus títols es troben: From Behind All Over, 2022, This is Not Normal, 2021, en col·laboració amb Juan Domínguez ; Medusa Rise, 2019; Avant-Garten, 2017 -un jardí temporal en col·laboració amb Juan Domínguez; Très bien éclairé, 2015; Emissions Cacatua. Número especial, 2012 -un projecte radiofònic en col·laboració amb Nilo Gallego-; El presente, 2010/2012 en col·laboració amb Lola Rubio-; Al oeste del Pecos, 2007; J, un folk-striptease en 4", 2007; Trofeo, 2003; de l'impatience de celui qui regarde dormir,1999 en col·laboració amb Remi Héritier.