La Poderosa

La Poderosa és un espai de creació, investigació i agitació cultural

La Poderosa és un espai que dóna suport a la creació, que acull allò emergent i que al mateix temps és contenidor i suport de tot allò que ja no ho és. Un espai com a ventre fèrtil, que potencia projectes d'investigació al voltant dels llenguatges del cos. Un espai per a la proximitat que fomenta la relació entre artistes i públic, que porta a terme comissariats i que genera marcs d'exhibició específics per a pràctiques individuals i col·lectives.  Un espai que conté el créixer, l'engreixar-se i el menjar on compartir tot allò que sembla impossible en altres llocs i contextos. Un espai que practica la resistència a través del qüestionament continu de la situació afectiva, social, política i cultural que l'envolta, intentant generar noves metodologies de treball que fomenten l'empatia i l'escolta de les realitats i necessitats presents dels artistes i del públic en general. 

Una mica de HISTÒRIA                 

La Poderosa neix l'any 2000 quan Bea Fernández, Mónica Muntaner i Silvia Sant Funk s'ajunten sota el col·lectiu Las Santas amb la inquietud de trobar noves vies de continuïtat en la pràctica artística i amb el desig de sortir de formulacions estàtiques al voltant de la dansa i les seves manifestacions.

De seguida, el col·lectiu pren consciència de la responsabilitat que significa tenir un espai físic al centre de la ciutat de Barcelona i decideix transformar La Poderosa en un lloc accessible per tota la comunitat de dansa i arts escèniques. 

Des d'aleshores La Poderosa s'ha convertit en un referent per a la creació i investigació que impulsa projectes vinculats a les arts escèniques i que té com a subjecte el cos i la seva perfomativitat, on s'acullen propostes inclassificables en les que la contaminació, l'ambivalència, la fuga i el no res són benvinguts.

Després de deu anys de vida La Poderosa ha consolidat una estructura de gestió que s’ha vist amenaçada per la crisis sociopolítica - agafem com a referència la data del 15 M -, a partir d’aquest moment, el projecte es re-estructura, tan a nivell de direcció artística com en la gestió, intentant aconseguir recursos propis que s’utilitzaran com a font de finançament.

El 2013 es consolida el col·lectiu intergeneracional ARTAS (Artistes Associades a la Poderosa amb Javier Vaquero, Oihana Altube, Amaranta Velarde, Bea Fernández, Pere Faura i Mònica Muntaner), aportant continguts i col·laborant en la gestió del projecte. D’aquesta manera, la perduda de la estructura professional y laboral, es compensa mitjançant el treball associatiu i de cooperació entre els membres del col·lectiu ARTAS, a més d'altres col·laboradors vinculats afectiva i artísticament a l'estructura.

El 2016  Bea Fernández i Mònica Muntaner reben el Premi Ciutat Barcelona per el cicle Hacer Historia(s), i en reconeixement per la feina executada al llard de 15 anys acompanyant l'evolució del teixit artístic de la ciutat.  Aquest mateix any, La Poderosa canvia de barri situant-se al districte de Sants-Montjuïc i es reformula i renova el col·lectiu ARTAS.

Actualment els nous membres del col·lectiu ARTAS son:  Marina Colomina, David Pérez, Esther Blázquez, Mariona Naudin Cristina Celada i Mar Medina