Leer es sexy

LaPoderosa - Projectes
Residència ARTAS
Data 
dijous, 1 març, 2018 a dilluns, 16 juliol, 2018
Artistes relacionats 

El 2013 vam crear el col·lectiu Leer es sexy una plataforma virtual que pretén unir el món de les idees, en concret l'ideari feminista, amb la cultura pop, la cultura de les masses i l'entreteniment.
La primera part d'aquest treball va consistir en la creació d'una sèrie de vídeos que col·locaven en pantalla a les actuals dives del pop, doblades amb textos extrets de les nostres heroïnes del feminisme.
- CAP A ON ANEM: FILOSOFIA POP-FEMINISME POP
«Considerem un llibre com una màquina asignificante l'únic problema és si funciona i com funciona. Aquesta és una lectura en intensitat: alguna cosa passa o no passa. No hi ha res a explicar, res a interpretar, res a comprendre. És una espècie de connexió elèctrica. »(Carta a un crític sever. Gilles Deleuze) .

En 2017 comença la segona part del projecte: el que volem és seguir treballant amb aquests materials i presentar-los al públic. Utilitzant el format de CONFERÈNCIA ESCÈNICA, pretenem fer un mestissatge entre les dives del pensament i les dives del pop, buscant que aquestes últimes, les més famoses, es converteixin en portadores del llegat del pensament feminista.
La idea és crear una sèrie de peces escèniques que puguin ser representades en espais no escènics: biblioteques, centres cívics, museus, sales de conferències, instituts ... Recolzades en els continguts de diferents títols de les autores que hem triat, en la remescla de vídeos existents, en les tècniques de doblatge en directe, en petites càpsules escèniques i en textos de creació pròpia, construirem conferències en què les dives del pop propaguin discursos molt diferents als que produeixen habitualment.

La filosofia pop és un concepte nomenat per Gilles Deleuze. Ell afirma que hi ha una connexió possible entre la filosofia i la cultura popular, entesa com a conjunt de produccions culturals de massa del món contemporani. La idea d'una filosofia que fos "pop" era un somni de Deleuze, qui desitjava escriure un llibre no especialitzat que pogués tocar immediatament als no experts i propagar com la "música pop" d'aquells anys, que a més fos el teatre d'adhesions col·lectives, espectaculars, espontànies. D'aquí el terme FEMINISME POP, ja que estem d'acord amb Deleuze en afirmar que hi ha un pont entre la cultura popular i el feminisme que apareix en els llibres.
Ens preguntem ¿i si Miley Cirus, per exemple, ens parlés de l'emancipació de la dona tal com ho fa Virginia Woolf a "Una habitació pròpia? És possible que totes aquestes persones que mai s'han acostat a la literatura, al pensament escrit, però si a la imatgeria pop, acceptessin escoltar un relat dit per una de les seves ídolas ...

Si no ho provem, mai ho sabrem ...

OBJECTIUS

1.- Difondre el pensament feminista a través de continguts amb els quals la gran majoria de les persones estan familiaritzades. Crear una obra propera a la gran majoria del públic, que no sigui considerada alta cultura, que sigui accessible.

2.- Utilitzar materials preexistents que en barrejar-creïn una obra fresca i nova.

3.- Apropar al públic majoritari certes obres de la literatura i el pensament que considerem conciliadores i imprescindibles per entendre el pensament feminista.

4.- Promoure la participació i presència de treballs escènics creats per dones en el panorama cultural de la ciutat.

5.- Impulsar accions creatives i divertides que generin noves possibilitats de comprensió i nous imaginaris col·lectius.

6.- Crear debat al voltant del pensament, crear conversa, facilitar espais de trobada on, a partir d'una peça escènica, es pugui començar a parlar, a debatre i crear un nou comú.

7.- Visibilitzar i reconèixer treballs creatius i artístics realitzats per dones que ja estan succeint a la ciutat, donar-los espai perquè creixin.
PRIMERA MOSTRA A PÚBLIC: Ciclo IN_prescindibles que es realitzarà en el mes de juliol a La Poderosa. Presentarem una aproximació amb públic desconegut, davant altres grups de recerca independents que col·laboren amb el centre d'residència, LA PODEROSA. Aquesta representació anirà seguida d'un debat del qual obtindrem informació al nostre entendre més imparcial.

 

Ideología, Sexualidad, Beyoncé