Compañia Opcional_ SALVAR LAS DISTANCIAS

LaPoderosa - Events
Performance
Data/hora 
Friday, 18 November, 2016 - 12:15
Formem la Companyia opcional a Madrid des de fa tres anys. Compartíem casa, situació econòmica i sentimental, el menjar i la família, així que treballar junts ens resultava fàcil.
Després ens vam separar: Aristeo va decidir tornar a la seva ciutat d'origen i va iniciar sense saber-ho una reacció en cadena que va acabar amb cada un de nosaltres en un lloc molt diferent del que ocupava abans: Ara Aristeo i Alejandro estan a Mèxic, nosaltres, Lara i Cecília, seguim a Madrid, però tot és diferent.
Des de llavors ens hem ajuntat diverses vegades intentant treballar com si seguíssim vivint junts, però mai no ha funcionat del tot, fet que no vol dir que estiguem disposats a deixar de ser un equip.
Per això hem decidit solucionar l'absència dels nostres companys buscant maneres d'encapsular la seva presència per reproduir-la quan ens calgui. La nostra intenció és fer una peça com si els que estan a Mèxic no haguessin marxat i que els de Mèxic facin una altra peça allà, com si les que estem aquí haguéssim viatjat. Peces de les que de moment sabem poc, però que parlen sobre marxar i sobre tornar, que és una cosa que tots hem fet de diferent manera, i que és el que ens ha portat fins aquí.

Idea i realització: Lara Ortiz, Cecilia Guelfi

La Companyia opcional està integrada per Aristeo Mora, Alejandro Mendicuti, Lara Ortiz i María Cecilia Guelfi, es van ajuntar per treballar a Madrid l'any 2011.
A Espanya, Mèxic i Argentina van mostrar Primer Recorregut, Arbre (dues primeres parts d'una sèrie encara inacabada de tres capítols), i Com títol provisional: Els Perdedors.
A mitjans de 2013 Aristeo Mora es va instal·lar novament a la seva ciutat natal (Guadalajara, Mèxic). Un any més tard se li va unir Alejandro Mendicuti i la companyia es va veure obligada a modificar la seva forma de treball. D'aquesta reorganització va sorgir Les Trobades Secrets, peça que va començar a Madrid, en els Escenaris del Streaming de Play Dramatúrgia, però va acabar de desenvolupar-se en Guadalajara i es va versionar a la Ciutat de Mèxic, en 2015, per invitació del Museu del Chopo.
També en el 2015 l'Opcional va ser convidada a crear una peça per a la inauguració del Festival d'arts de Jalisco, d'aquí va sortir Ningú escriu el llibre que vol escriure. Al final del mateix any es va estrenar Pràctiques de la imaginació, sèrie de jocs escènics pensats per alterar les dinàmiques de convivència habituals a la família, l'escola, el barri i la nació. Una part d'aquest treball, Tallar, copiar i enganxar, es va presentar a Madrid, al festival Frinje 2016.