Isabel de Naverán

LaPoderosa
investigadora editora y curadora

Isabel de Naverán estudia processos de dansa actual i coreografia contemporània per d'ells deduir conceptes, proposar preguntes i activar maneres de producció artístics o discursius. Formada en belles arts, obté el seu doctorat en 2010 amb un estudi sobre el concepte de temporalitat i sobre la producció de durada en la coreografia actual estudiant en profunditat el treball de Cuqui Jerez, María Jerez, Amaia Urra, BADco o Juan Domínguez.

Funda, al costat de Leire Vergara, Mirin Jaio i Beatriz Cavia l'oficina d'art i coneixement Bulegoa z/b a Bilbao. Amb elles ha comissariat els projectes EL CONTRACTE (Azkuna Zentroa 2013-2015), El llibre per venir (Corpus Network 2015-2017), 18 fotografies i 18 històries (amb Isidoro Valcárcel Medina, 2011-2013) o L'assaig de l'exposició (Azkuna Zentroa 2016-2019).

És membre de ARTEA (Madrid), professora del Màster en Pràctica Escènica i Cultura Visual (UCLM) i del Màster Recerca i Creació en Art (UPV/EHU). Professora convidada del IMG dirigit per Discoteca Flaming Star en Stutggart i del màster SODA a Berlín.

Ha editat els llibres Hacer Historia (Edicions Polígrafa, 2010), Lectures sobre dansa y coreografia (al costat d'Amparo Écija, Artea Editorial 2013) i la revista Cuerpo y cinematografía (al costat de José A. Sánchez, Cairon. Revista d'estudis de dansa UAH 2008).

A invitació de Pedro G. Romero va  fer el comissariat l'exposició “1930. En el Pacte de Sant Sebastià. Història i Síncope” en Koldo Mitxelena Kulturunea (Sant Sebastian), 2016. La recerca entorn de l'exposició va donar lloc a la producció de “Envoltura” (2016-2017) un projecte que reuneix breus danses i accions d'artistes com: Camila Téllez, Patricia Caballero, Pedro G. Romero i Bobote, Iñaki Azpillaga i Idoia Zabaleta.

Actualment, a més del seu treball amb Bulegoa z/b, coordina des de 2016 el cicle de dansa Elipsiak en AZ (Bilbao) un cicle dedicat a l'estudi de connexions entre obres de dansa del passat i del present i és Assessora de Dansa per al Museu Regna Sofia de Madrid.