THE ART OF MOVEMENT / BOGLÁRKA BÖRCSÖK, ANDREAS BOLM - HACER HISTORIA(S) V

LaPoderosa - Events
Cine
Data/hora 
Tuesday, 17 October, 2023 - 17:00
Practical info 

A la Filmoteca de Catalunya

Plaça de Salvador Seguí, 1, 08001 Barcelona > Com arribar-hi

Durada de la pel·lícula: 58 min.

Preu: 4€ (consulta els descomptes propis de la Filmoteca)

Presentació de l'equip curatorial del Festival Sâlmon ed.23-24

Entrades 

Sessió de cinema dins el cicle ‘Per amor a les arts’, impulsat per la Filmoteca de Catalunya, que compta amb la col·laboració del Mercat de les Flors i que relaciona el cinema amb altres disciplines artístiques.

Un retrat sensual i perspicaç sobre tres ballarines de més de 90 anys de Budapest. Una coreografia de records que ens submergeix en les seves històries personals i, alhora, en la història col·lectiva: la dels grans canvis sociopolítics de l'Hongria del segle passat.  L'Irén, L'Éva i L'Ágnes, totes entre 90 i 100 anys, van formar part del desenvolupament del moviment de dansa moderna en la dècada de 1930 a Hongria. Agafant un paper d'estudiant de dansa, l'artista i coreògrafa Boglárka Börcsök rastreja com cadascuna d'aquestes ballarines van transformar les seves vides i pràctiques de moviment per a sobreviure als grans canvis sociopolítics del segle passat. D'aquesta manera, l'Irén, l'Éva i l'Ágnes t en als escenaris alhora que actuen en els seus dormitoris per a revelar-nos la rica i increïble experiència que s'emmagatzema en els seus cossos.Una trobada personal i corporal amb tres personalitats molt diferents i la seva relació amb el seu passat i present.

---

Boglárka Börcsök és una artista i coreògrafa hongaresa que resideix a Berlín i Budapest. Està interessada en com la memòria i la història no sols són accessibles en forma d'arxiu, sinó que també poden expressar-se a través de veus, gestos i moviments com una dimensió coexistent del present. Com a intèrpret, ha treballat amb Ligia Lewis, Joachim Koester, Tino Seghal, Boris Charmatz i Eszter Salamon, amb qui va col·laborar ​​en diversos projectes dins de la seva aclamada sèrie MONUMENT.

Andreas Bolm és un cineasta i productor que treballa a Alemanya, Hongria i França. Les seves pel·lícules retraten a les persones en el seu entorn social i familiar, examinant la frontera entre el documental i la ficció. Les seves obres s'han projectat en molts festivals de tot el món, inclosos el Festival de Cannes, la Berlinale i el MoMa de Nova York. El seu curtmetratge Jaba (2006) va guanyar el Mikeldi d'Or al millor documental en el festival de cinema Zinebi de Bilbao.

Börcsök i Bolm col·laboren des de 2017 i són autors del documental The Art of Movement, un retrat de tres ballarines de Budapest de més de 90 anys. El seu performance i videoinstal·lació Figuring Age, basada en la pel·lícula, es va presentar en el festival Moving in November d'Hèlsinki i en el festival ImPulsTanz de Viena, entre altres, on va rebre un esment d'honor. El projecte va ser seleccionat com a part de la xarxa 'Twenty23Artists' d'Aerowaves i actualment està de gira per Europa.

---

Títol original: The Art of Movement

Direcció: Boglárka Börcsök i Andreas Bolm 

Any: 2022

País: Alemanya

Idioma: Hongarès

Versió: VOSE

The art of movement va estrenar-se a Barcelona programada pel Festival Sâlmon d'arts vives ed.2023 (comissariada per Andrea Rodrigo i Néstor García), que es va encarregar de la subtitulació (a càrrec d'Eva Reyes).

Dins el cicle Hacer Historia(s) V del 17 al 29 d'octubre de 2023.

Video