A la Capella MACBA
Durada: 40 min.
C/ dels Àngels, 7, 08001 Barcelona > Com arribar-hi
Preu: 8€
El naixement de la ciència genètica s'arrela en les violències fundacionals del món Modern. En els últims 40 anys ha estat el camp d'expansió de biomercats globals com la reproducció assistida. El discurs que s'ha popularitzat (i mercantilitzat) al voltant dels gens sembla explicar vida i vincles d'una forma determinista i essencialista. Però si observem allò minúscul trobem esquerdes per on fer trontollar els sistemes que ens ordenen.
La conferència performativa que es presentarà a Hacer Historias és un experiment, el codi obert del què podria ser una peça escènica. Un entramat heterogeni de veus i presències que activen temptativament els imaginaris qüestionant alguns dels entramats tecno-culturals de l'ADN. Una invitació a habitar les fèrtils inestabilitats de les poètiques queer.
BetaBlastoCuir és un nom en clau, que només té algun ressò si s'està familiaritzadx amb les tècniques de reproducció assistida. BetaBlastoCuir és una recerca en curs iniciada el 2021 arran de l'experiència gestacional d’Ona Bros. És un conjunt de suports per a una altra imaginació en formats com a vídeo, instal·lació, conferència performativa, text, sonorització, tallers, trobades i pràctiques sensibles en el camp de les arts viu. En Hacer historias es presenta la conferència performativa i el taller-trobada Les Comunitats del Gel.
Amb la col·laboració de: Capitano Barbaconyo
---
Ona Bros parteix de l'atenció política a les imatges com a catalitzadores de complexes semiòtic-tècnic-materials. La seva pràctica és situada des d’un habitar queer i una sensibilitat transfeminista. Posa en relació materials de camps epistèmics distants a la cerca d'unes narratives que breument esberlin els presents (per mitjà de fotografía, video, escriptura i les arts en viu). La seva pràctica artística interroga el tabú com a zona densament nervificada i plagada d'imaginaris. Actualment, i a partir de la pròpia experiència gestacional no genèticament vinculant, investiga els discursos entorn de la ciència genètica en el context dels biomercats globals de la reproducción asistida.
Llicenciada en Història de l'Art (UB), Graduada en Fotografia (UPC) i Màster en Producció i Investigació Artística (UB). El seu treball ha circulat en contextes com Noguereas Blanchard, La Casa Encendida, Sociología Ordinaria (Museo Reina Sofía), Dutch Art Institute (Arnhem), Hemispheric Institute of Performance and Politics (Nova York), Hangar, Hamaca, La Caldera o MACBA. Fou co-fundadora dels projectes col.lectius Institut d'Estudis del Porno (IEP) i FUGA (plataforma cooperativa de recerca entorn de les imatges). Actualment es resident a Hangar.org
Dins el cicle Hacer Historia(s) V del 17 al 29 d'octubre de 2023.
Fotos ©Tristán Pérez-Martín