LES COMUNITATS DEL GEL / ONA BROS - HACER HISTORIA(S) V

LaPoderosa - Events
Performance
Data/hora 
Saturday, 28 October, 2023 - 11:00
Practical info 

Al MACBA (Auditori del Convent i Espai Familiar)

El taller té continuïtat els dissabtes 11 i 25 de novembre (dins el programa Geopoètiques del MACBA)

D'11.00h a 13h

Inscripció gratuïta / Formulari d'inscripció

Les comunitats del Gel és un espai de trobada/taller adreçat a persones involucrades en processos de criança i/o amb fillxs en la fecundació de lxs quals hi ha intervingut material genètic “donat” (òvul, esperma o embrió). Les trobades tallers que us proposem s'emmarca en una col·laboració de La Poderosa i el MACBA, en el marc del seu programa Geopoètiques. Així, la primera de les tres dates del taller forma part del cicle Hacer Historia(s) i les altres dues sessions formen part del programa Geopoètiques.

Durant 3 dies de taller ens preguntarem sobre els discursos tant científics com populars, entorn de la genètica i com afecten a allò que entenem per vida, vincle o ecosistemes relacionals. Busquem promoure un entorn per a l’emergència de noves parles, més enllà de discursos essencialistes i mercantilistes. Un espai on assajar nomenclatures col·lectivament a partir d’allò experienciat, que agitin potències afirmatives sense ofuscar responsabilitats. Un espai on compartir des de la parla balbucejant i els mots encara per fer.

Com a metodologia per a l’encontre/taller ens proposem realitzar una publicació en format de joc o de conte. Comptarem amb l’ajuda de la il·lustradora Núria Inés (a.k.a. Tinta Fina). Columba Zabala atendrà l’espai per infants amb activitats específiques per a ellxs. Les Comunitats del Gel és un espai respectuós amb la intimitat de cada unx. No és necessari haver assistit a les anteriors trobades. Tindran prioritat les criances monomarentals i/o LGTBIQ+.

Les Comunitats del Gel és un espai convocat per Ona Bros, com a part del projecte de recerca artística BetaBlastoCuir, iniciat arran de la seva pròpia experiència gestacional.

Dies: Dissabtes 28 d’octubre, 11 i 25 de novembre.
Horari: 11-13h
Gratuït amb inscripció > FORMULARI D'INSCRIPCIÓ
Si tens algun dubte o consulta escriu a onabros@gmail.com

---

Ona Bros parteix de l'atenció política a les imatges com a catalitzadores de complexes semiòtic-tècnic-materials. La seva pràctica és situada des d’un habitar queer i una sensibilitat transfeminista. Posa en relació materials de camps epistèmics distants a la cerca d'unes narratives que breument esberlin els presents (per mitjà de fotografía, video, escriptura i les arts en viu). La seva pràctica artística interroga el tabú com a zona densament nervificada i plagada d'imaginaris. Actualment, i a partir de la pròpia experiència gestacional no genèticament vinculant, investiga els discursos entorn de la ciència genètica en el context dels biomercats globals de la reproducción asistida.

http://ona-bros.net/

Tinta Fina és artista, educadora i relatora gràfica. En els seus projectes s'interessa a conèixer la manera d'existir de les altres, com ho fan per a apanyar-les a la vida, amb els seus cossos, les seves oportunitats i les seves narratives. Com a manera de fer , se serveix del dibuix expandit i les accions gràfiques com a part d'un procés cuotidiá constant.  En els seus últims projectes, aquesta manera de treballar ha estat un mitjà per a comunicar accions que donen pas a aprenentatges dialògics, trobades, entrevistes i vivències que prenen forma en el paper o en l'espai. Algunes d'aquestes propostes recents són: “La Ruleta Gràfica”, proposta de mediació autònoma en relació amb l'exposició Constel·lació Gràfica del CCCB, “Projector Mental” a la Capella amb l'institut Vall d'Hebron i la mediació de Experimentem en l'art en el marc d'En Residència i “Paisatge en crisi” a Homesession en el marc de la beca Invited de l'Escocesa.  

Web: tintafina.net

Columba Zabala col·labora des de 2020 amb el programa Alas y Raíces de la Secretaría de Cultura per a la formació de formadors amb en el tema de “Art i Ciència” com a part de la Cultura Infantil. Participa dins de la Lleca, col·lectiva feminista que treballa amb comunitats en reclusió a través de la intervenció artística, social i educativa. Va finalitzar el Màster en Arts Visuals i Educació en la Universitat de Barcelona, col·laborant en diversos projectes educatius i culturals en aquesta ciutat, com la Escoleta Popular d'Art i Ciència per a Nenes a Hangar. És creadora i directora de Katapulta, laboratori d'experiències creatives projecte d'educació no-formal basat en la pedagogia com a pràctica artística, un espai d'aprenentatge i experimentació a Ciutat de Mèxic.

Dins el cicle Hacer Historia(s) V del 17 al 29 d'octubre de 2023.