MONUMENT 0.7: M/OTHERS ESZTER SALAMON

LaPoderosa - Events
Performance
Data/hora 
Thursday, 11 November, 2021 - 20:00
Friday, 12 November, 2021 - 20:00
Practical info 

ESPAI: LA CAPELLA MACBA
DURADA: 70 min.

ENTRADES

Aportació 
5€

Les relacions humanes són punts radicals de resistència. Uns quants dels meus treballs se centren en les subjectivitats femenines, genealogies feministes i relacions multi-generacionals. M / OTHERS explora la relació mare-filla. Mitjançant modalitats d’acció, sentiment i percepció, obre un temps inter-subjectiu i fa néixer un espai singular amb traces i estats d’unió. 

Aquesta és la segona vegada que demano a la meva mare que actuï amb mi. El duet entre la meva mare i jo provoca empatia, cura i compassió i, mitjançant l'atenció sensual, experimenta amb un teixit poètic de significat oscil·lant. Aquesta convivència i reconfiguració constant de l’entrellaçament dels nostres cossos es converteix en un procés de desfer-refer la identitat i crea un moment de ‘coemergència’: estar i estar amb, i presenciar el temps-espai més enllà de la identitat. Penso desenvolupar M / OTHERS més endavant amb altres parelles mare-filla.

 

Concepte i direcció artística Eszter Salamon
Coreografia i performance Erzsébet Gyarmati i Eszter Salamon
Escenografia Sylvie Garot i Eszter Salamon
Disseny de llums Sylvie Garot
Assistència als assajos Liza Baliasnaja, Boglárka Börcsök
Vestuari Sabin Gröflin
Producció Botschaft GbR/ Alexandra Wellensiek, Studio E.S/ Elodie Perrin
Comissariat per Nataša Petrešin-Bachelez and If I Can’t Dance I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution, Amsterdam.
Coproducció de If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution (Amsterdam), ProjectArts Centre (Dublin), ménagerie de verre (Paris) 
Amb el suport de Berlin Senate Department for Culture and Europe, Regional Directory of Cultural Affairs of Paris – Ministry of Culture and Communication and the NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN), Coproduction Fund for Dance for Dance, which is funded by the Federal Government Commissioner for Culture and the Media.
En cooperació amb Tanz im August Berlin i Kultur Büro Elisabeth
Agraïments a Susan Gibb, Ferenc Salamon, Lili Kárpáti, Uferstudios 
Extractes de Composition As Explanation de Gertrude Stein.

 

Eszter Salamon és una artista i performer que viu i treballa entre París, Berlín i Brussel·les. Des de 2001 crea obres en solitari i en grup que s’han presentat en espais d’arts vives i festivals de tot el món com ara el Centre Pompidou, Centre Pompidou Metz, Festival dʼAutomne, Festival d’Avignon, Ruhrtriennale, Holland Festival, The Kitchen New York, HAU Berlin, Berlin Documentary Forum, Kunstenfestivaldesarts, Kaaitheater Brussels, Tanzquartier Wien, Kampnagel Hamburg, steirischer herbst, Dance Triennale Tokyo, Manchester International Festival, PACT Zollverein, Nanterre-Amandiers, FTA Montreal.
Sovint se la convida a presentar la seva obra en museus, com ara el MoMa, Witte de With, Fondation Cartier, Serralves, Museum der Moderne Salzburg, Akademie der Künste Berlin, Museo Reina Sofia.

La seva exposició Eszter Salamon 1949 es va presentar el 2015 al Jeu de Paume com a part de ›Satellite< amb la curadoria de Nataša Petrešin-Bachelez.
El treball d'Eszter Salamon gira al voltant de la coreografia emprada com a mitjà per navegar entre diferents formats com ara so, text, veu, imatge, moviments corporals i accions. El 2014 va iniciar una sèrie d’obres que exploraven tant la noció de monument com la pràctica d’especular sobre la creació d’història.
Eszter Salamon és artista resident al Théâtre Nanterre-Amandiers. Va ser guardada amb l’Evens Art Prize 2019.

Gyarmati Erzsébet és professora de biologia i educació física, instructora de dansa i experta en educació. Fa cinquanta anys, va començar a dedicar-se a l'ensenyament de la dansa popular i va jugar un paper important en la incorporación de la danza (folk, ballet i contemporani) com a parț de l'educació artística bàsica a Hongria al costar de la música clàssica. Amb els seus alumnes va fundar el Szàzszorszép Dance Ensemble, que va celebrar el 40è aniversari aquest any i ha fet gires per Europa, Turquia, Israel i Canadà.
Gyarmati va ser la fundadora i directora de l’Escola d’Arts Martonvàsàr entre els any 1993 i 2000. Entre els anys 1994 i 1997, va participar a MUS-E, el projecte educatiu europeu de música i art de Yehudi Menuhin, sent una de les coordinadores  hongareses. Basat en un experiment realitzat en nou països (Anglaterra, Bèlgica, Dinamarca, Estònia, França, Alemanya, Portugal, Suïssa i Hongria), els projectes haurien de promoure la creativitat i la tolerància a través de les arts. És autora de diversos llibres sobre ensenyament de dansa popular hongaresa, com ara 'Games and Dance in School I-IV' (2001)’. Va formar part de ‘Hungarian Dances’ d’Eszter Salamon i ha actuat en diversos espais de França, Bèlgica, Alemanya, Anglaterra, Itàlia, Polònia i Àustria.

 

MONUMENT 0.7: M/OTHERS  ESZTER SALAMON es relaciona amb:  LA  MEVA PRÒPIA HISTÒRIA DE LA DANSA - ESZTER SALAMON / 13 nov. 12.30h MACBA / CONFERENCIA

Rèplica del projecte “A Minha História da Dança” de Forum Dança & O Rumo do Fumo (Forum Dança y O Rumo do Fumo son financiados por República Portuguesa – Cultura / Direcção-Geral das Artes) 
Amb servei de traducció simultània i emissió en streaming.