En Residencia / TRANSITIOTEEN / Sara Mannubens

LaPoderosa - Events
Taller
Data/hora 
dilluns, 26 setembre, 2022 - 00:00
Cicle / Projecte / Convocatòria relacionats 

Este curso la Poderosa cuenta con Sara Mannubens para el proyecto EN Residencia a l'Institut L'Alzina. Nos parece mas urgente que nunca poner en contacto y al abasto de las adolescentes prácticas artísticas que les den herramientas para formarse un criterio crítico ante la sociedad en la que viven.

 

TRANSITIOTEEN vol acostar punts de vista i pràctiques transfeministes al grup de treball a través del cos, la imatge i la narració. El punt de partida són les pel·lícules de terror del període del cinema mut i l’imaginari monstruós que despleguen. La pràctica artística que compartiré amb les alumnes és la producció de films de terror encreuats amb l’estudi de les seves intensitats hormonals i els seus efectes al cos. Penso en la construcció del desig en aquesta edat i com la seva atenció està travessada per aquesta pregunta, tota l’estona. Jo crec que en realitat, el que és comú a totes, a elles i a mi, és que estem transicionant amb unes hormones que es manifesten als nostres cossos. Elles per teenagers i jo per trans hormonada. L’exercici de la transició (i, per tant, de la construcció del desig, cap a mi mateixa, cap a les altres, ja que no transiciono sola) és molt propi de l’adolescència. Penso que s’ha de treballar amb l’experiència física, de moviment i de mutació, de relació i de cura, que ja tenen als seus cossos. Fomentar-ho, que sigui la matèria de treball. Apuntar al cor d’una mateixa mentre contraus el sòl pèlvic, crec que això és l’adolescència. Amb aquest projecte, doncs, vull establir un diàleg entre el gènere fílmic del terror, els cossos/desitjos de les adolescències i les transicions hormonals, tant les seves com les meves. La meva transició forma part del taller, les adolescents seran testimonis dels meus canvis físics, però jo també ho seré dels seus. Divideixo la sessió de treball en tres fases. Una primera fase d’investigació amb alumnes sobre gènere fílmic del terror, sessions de teoria queer i transfeminista, estudi de les pròpies transicions hormonals. Paral·lelament, desenvolupar pràctiques físiques encaminades a escalfaments, obertura de cossos, relaxació i atenció i primeres partitures de creació. En una segona fase traduirem les descobertes al terreny del cos, generant prototips de terror a través de la transfiguració del cos i de la seva imatge, creant narratives de terror adolescent. Tanmateix, desenvolupar la relació amb el storytelling, els efectes especials i el llenguatge audiovisual. En una última fase i recollint tot el contingut, contemplo la creació del resultat final, gravació dels films de terror i proposta escènica per a presentar-ho. Els objectius pedagògics i artístics són acostar el pensament transfeminista a les alumnes i empoderar-se de les seves pròpies transicions físiques, traduint conceptes que formen part del seu dia a dia al terreny artístic, polític i estètic. 

 

SARA MANUBENS Artista, coreògrafa i travesti de Barcelona. Cursa Máster en Práctica Escénica y Cultura Visual (Museo Reina Sofía y grupo ARTEA), direcció de Victòria Pérez-Royo i José Antonio Sánchez. El seu treball es mou entre el site-specific, la instal·lació i la dansa i posa l’atenció als processos de transició entre dues coses i el seu impacte a la realitat. Es situa en un fer-trans, encreuant i desplaçant qüestions per a produir nous espais de relació on allò incert esdevé una coreografia. També està interessada a produir metodologíis i formats que reptin les lògiques habituals de producció. Pren la incertesa com a motor principal de la creació on la presa de decisions va de la mà de l’emoció, la intuïcio i el misteri. Desenvolupa els seus projectes de Creació en solitari des de 2015. Entre elles, Symphony Performance (2020) amb el suport de Premis Ciutat Barcelona i creat en residència al Graner. Un gran show travesti a l’espai públic que reflexiona sobre l’amor i la violència que rep el cos transfemení. Under Construction (2018) creat en residència a l’Estruch i Teatro Ensalle, és una peça performativa i instal·lativa sobre els processos de transició de l’espai i el cos i les possibilitats de ficció en el moment d’habitar un espai. Sexy Chair (2015), projecte final de Màster sobre la relació entre cos i objecte i els límits entre allò funcional i allò ornamental. Treballa també amb el col·lectiu TEKNODRAG, grup d’artistes transfeministes i queer que desplega projectes de recerca sobre les tecnologies de gènere i sexualitat i proposa un desbordament d’aquestes, ampliant les possibilitats d’acció per al cos travesti. Hem desenvolupat projectes dins del programa Creació i Museus 2021 (Museu Etnològic de Barcelona), Jornades de formació Drag a Eremuak (Bilbao) i Presentació al Molino dins del Festival Grec 2022. Col·labora com a performer a projectes de Cuqui Jerez, Aimar Pérez Galí, Idoia Zabaleta, Victoria Macarte, Joaan Morey o Francesco Arena. Paral·lelament desenvolupa projectes educatius a centres d’Art i escoles públiques de Barcelona. Ha dissenyat i executat projectes educatius per a Graner, La Poderosa, La Caldera, MACBA o Espai Nyamnyam. També escriu programes de mà i revisions crítiques sobre dansa i performance al Blog del Mercat de Les Flors. Traballs previs:

Artificialia (2021): https://xaviermanubens.com/Artificialia

Symphony Performance (2020): https://xaviermanubens.com/

Symphony-of-the-Seas Under Contruction_ (2018): https://xaviermanubens.com/Under-Construction

Un Paseo Colectivo (2017): https://xaviermanubens.com/

Un-Paseo-Colectivo Sexy Chair (2015): https://xaviermanubens.com/Sexy-Chair

Traballs com a Performer: https://xaviermanubens.com/Works-as-a-performer 

Programa

dimecres, 31 maig, 2023 - 17:00
Performance
Ja tenim el flyer de la presentació de TEEN HORROR Una meravella de procés de creació i producció d'una pel·lícula de terror dirigida per Sara Manubens amb els alumnes de 3r de l'ESO de l'Institut...