UNA COSMOLOGÍA DEL ABLANDAR I IVER ZAPATA

LaPoderosa - Events
Residència
Data/hora 
dijous, 2 febrer, 2023 - 14:00
Cicle / Projecte / Convocatòria relacionats 
Artistes 

Aquest projecte es troba en un segon inici de recerca. Després d'haver desenvolupat un marc teòric concret durant la creació de certes peces anteriors (Soft Fiction, presentada a les Jornades Scanner: Gènere, Cos i Identitats; Soft Fiction II, presentat a IN_prescindibles de La Poderosa; Soft Weapons, TFG de Coreografia a l'Institut del Teatre, i Ablandar, presentat al Santa Mònica, ara es vol endinsar meticulosament en aquest marc per poder trobar nous llenguatges i formats que responguin als conceptes clau de maneres no representatives. A les residències CoCo es pretén desenvolupar un diàleg amb l'artista invitade i la resta de residents per alimentar la investigació amb altres mirades i coneixements.

L'objectiu final del projecte és desenvolupar una cosmologia de estovar que permeti imaginar altres maneres d'estar i fer mons. De moment, parteixo del concepte, ja inscrit en el marc teòric desenvolupat anteriorment, d'un temps i un espai propis de les vides queer. José Esteban Muñoz ho nomena com l'allà i aleshores, contraposant-ho a un aquí i ara lineal i propi de les vides cisheterosexuals i colonialistes. Aquest autor ens parla d‟un futur que encara no arriba, d‟un horitzó ple de potencialitats. Per mi això és un començar a estovar l'aquí i ara per permetre que la nostra manera d'estar al món també s'estovi. La nostra identitat comença a desaparèixer de l'aquí i ara i s'acosta lentament a un i aleshores. I heus aquí una possibilitat de canviar la manera d'estar i fer mons allunyats de la rigidesa lineal del aquí i ara cisheter, retirant-nos d'una identitat rígida.

Iver Zapata s'apropa a la creació des de la dansa i la performance. El seu interès actual és trobar i vincular els cosos en les teories queer i ecofeministes contemporànies. Relacionant-se amb aquestes teories pretén donar llum als caràcters emocionals i afectius de les vivències dissidents i resistents actuals. Així és com el centre del seu treball habita en l'experiència. Realitzant un treball transdisciplinar, qüestiona els límits narratius i dramatúrgics del cos, traçant-hi una investigació paral·lela a la teoria. Troba en la ficció i la despatologització armes de creació i de visió per pensar mons més vivibles.

Iver és graduade en Bioquímica per la Universitat de Múrcia (2017), cursa estudis de màster en Educació i es gradua en Coreografia al Conservatori Superior de Dansa de l'Institut del Teatre de Barcelona (2022). Actualment forma part del projecte autogestionat Cascades, el qual vol mobilitzar nous espais de trobada entre artistes a Barcelona. També treballa com a performer al MACBA a la proposta En silenciop pero juntos de Maria José Arjona. Comissariada per La Poderosa i Festival Sâlmon, desenvolupa la seva investigació pròpia a Fabra i Coats i al Centre d’Arts Santa Mònica. Al costat de l'artista Agustín Ortiz realitza diversos projectes de recerca i producció artística, en què es relaciona amb les ciències naturals i la cosmologia queer, presentant al Centre d'Arts Santa Mònica, al Centre d'Arts Maristany i la Biennal Ciutat i Ciència de Barcelona 2023. Forma part de diverses companyies com a intèrpret, com a La Taimada, Saorín a Dansa o la SADCUM. Apareix en diferents congressos on realitza diverses conferències performatives: Congrés d'Arts i Diversitat (Múrcia, 2019 i 2021) i les Jornades Scanner amb el títol Gènere, Cos i Identitats (Barcelona, ​​2021

IG: @iver.z

foto: Clara Espadas